header 2017-2 homepage.jpg
 
 
Nieuwsafbeelding

Vrijwilliger aan het woord: Albert van de Scheur

1-5-2014  | Stel jezelf eens voor

Ik ben Albert van de Scheur (ja, zonder die r achter de, dat is de rijke tak van de familie), ik heb inmiddels de mooie leeftijd van 60 jaar mogen bereiken, in het dagelijks leven werk ik al bijna 43 jaar bij de politie, en in mijn vrije tijd mag ik graag langs de velden van HC Berlicum vertoeven. Ik ben daar sinds het moment dat mijn jongste zoon Jasper is gaan hockeyen alweer bijna 17 jaar met regelmaat te vinden.
Momenteel ben ik teammanager van Heren 1, waarin Jasper ook speelt.

Waarom ben je vrijwilliger geworden en wat doe je als vrijwilliger?

Zoals velen denk ik ben ik er destijds bij toeval ingerold. Het team JE2, waarin Jasper speelde, kwam plotseling zonder begeleider te staan, en Coby Hoogwout – een van de meest actieve vrijwilligers die de vereniging ooit gehad heeft – vroeg mij of ik dat niet wilde overnemen, omdat ik er toch elke zaterdag was om het team aan te moedigen. En alhoewel ik op dat moment nog helemaal niets van hockey wist – ik ben zelf altijd voetballer en basketballer geweest – heb ik daar om meerdere redenen graag ja tegen gezegd.

Op de eerste plaats schept het een bijzondere band met je kind – de voor- en nabeschouwingen van wedstrijden, het meeleven met de emoties van het spel, de toernooien waar je samen naar toe gaat; ik bewaar aan de tijd dat mijn vader mijn trainer en coach was bij het voetballen nog steeds dierbare herinneringen, en dat wilde ik Jasper ook graag geven. Ik begrijp dan ook niets van ouders die hun kind lid van een sportvereniging maken en nooit naar de belevenissen van hun kind op het veld komen kijken.

Daarnaast biedt vrijwilligerswerk bij een vereniging een uitstekende gelegenheid om meer mensen in je dorp te leren kennen – ik ben in Den Bosch opgegroeid en ik ben hier pas in 1989 komen wonen – en dat is bij deze gezellige club uitstekend gelukt.
Maar zeker zo belangrijk is ook dat een club als Berlicum niet zonder vrijwilligers kan bestaan; ik heb hier tijden meegemaakt, dat het aantal actieve vrijwilligers, waarop de club dreef, op de vingers van 2 handen te tellen was, en dan hield je nog vingers over, maar gelukkig lijkt het tij wat dat betreft gekeerd en zie ik de laatste jaren weer veel nieuwe enthousiaste vrijwilligers de handen uit de mouwen steken.

En zo ben ik na de nodige omzwervingen – 10 jaar coach van een jeugdteam, waarvan nu 5 spelers deel uitmaken van het huidige Heren 1, 4 jaar lid van de jeugdcommissie, waarvan 2 als voorzitter, 5 jaar coach van een herenteam en 1 jaar sabbatical – nu teammanager van Heren 1.

Marc, trainer en coach, en ik begeleiden het team door het seizoen heen, en ik neem daarbij het regelwerk voor mijn rekening, zodat Marc en de spelers zich kunnen concentreren op het hockey. En er valt nogal wat te regelen rondom zo’n team.
Oefenwedstrijden met alles wat daarbij hoort – velden, scheidsrechters, de bar - , rij- en wasschema’s, kleding, EHBO-spullen, de ontvangst van bezoekende teams op de club, de indeling van scheidsrechters van Heren 1 op zaterdag en zo kan ik nog wel even doorgaan. Zelfs de bidons komen wekelijks, keurig gereinigd, gevuld op de club aan, het is in huize Van de Scheur een klein familiebedrijfje. Daarnaast kan ik tijdens wedstrijden optreden als klankbord voor Marc, en kan ik nu op dingen letten die ik als coach in het vuur van spel nooit zag. Wij vullen elkaar prima aan.

De rust rondom het team heeft Heren 1 in ieder geval goed gedaan het afgelopen jaar. Wie de prestaties dit jaar gevolgd heeft, heeft kunnen zien dat het team duidelijk gegroeid is en dat het nu een volwaardige derdeklasser is geworden die met de besten in de poule mee kan draaien. Marc en ik beleven er in ieder geval wekelijks plezier aan en gaan graag nog een tijdje door. Voor volgend jaar hebben we in ieder geval weer bijgetekend.

Ik geef mijn stick door aan:

Mireille Jetten, die vanuit de sponsorcommissie letterlijk en figuurlijk gouden bergen binnenhaalt voor de club.