header 2017-2 homepage.jpg
 
 
Nieuwsafbeelding

Wie denken jullie wel dat jullie zijn….

20-10-2021  | 
Jurgen Ketelaars, coach Heren 1 en Leon Blank, coach Dames 1 hebben het plan opgevat om onze club naar een hoger plan te tillen. Over hoe ze dat gaan doen en wie ze zijn, lees je in dit artikel.

Jurgen en Leon kennen elkaar al heel wat jaren. Beide mannen zijn door de wol geverfde hockeyers en treffen elkaar deze dag in het clubhuis van HC Berlicum. Jurgen: "We willen de jonge garde om ons heen beter laten hockeyen. Leon: "Kijken hoe je spelers nog beter kan maken door hun sterke punten nog meer te verbeteren en de minder goede punten bij te schaven. Met de juiste teamgeest kan je dan gaan bouwen aan iets heel moois.” Jurgen: "Het klinkt allemaal makkelijk maar de tactische en technische basis moet dan wel in orde zijn. Op de juiste manier een bal van A naar B spelen is niet altijd vanzelfsprekend.”

Mooie woorden van Jurgen en Leon. Maar even voor diegene die jullie nog niet kennen. Wie zijn jullie?

Jurgen Ketelaars
Jurgen: "Ik ben Jurgen Ketelaars, 47 jaar en getrouwd met Agnès. Samen zijn wij de ouders van drie dochters; Lize, Noortje en Benthe. Ik ben sinds 3 jaar op de club te vinden als trainer/coach van Heren 1 en MB1. Daarnaast ben ik ook trainer van Jong Heren 1. Zelf heb ik een mooie spelerscarrière achter de rug bij Berlicum Heren 1 van 1995 tot en met 1997 en heb ik ruim 15 jaar reserve hoofdklasse gespeeld bij Tilburg Heren 2 en Den Bosch Heren 2. Zo af en toe sla ik nog een balletje mee met mijn ‘eigen’ Heren 1 team. Een mooi voorbeeld van hoe ik als leermeester op het veld de jongere garde verder probeer te brengen.”

Daarnaast maakt Jurgen sinds dit seizoen onderdeel uit van de technische commissie als lijncoördinator van de prestatieteams.

Leon Blank
Leon: "Ik ben Leon Blank, 52 jaar, getrouwd met Pascale en samen de ouders van Koen en Sanne. Ons gezin is vaak het hele weekend ergens op een hockeyveld te vinden. Ik ben sinds enkele jaren de coach van het team waar mijn dochter in speelt. En sinds dit seizoen ook trainer/coach van Dames 1. Vanaf de senioren ben ik samen met enkele spelers van HC Den Bosch in het eerste team van Berlicum gaan spelen. Want Heren 1 Den Bosch was voor mij niet haalbaar en de feesten in Berlicum waren gezellig. Dus het leek me wel een mooie uitdaging om in Berlicum te gaan hockeyen.

Verschillende blessures aan de enkel zorgde ervoor dat ik moest stoppen met hockeyen in het eerste team. Dit gaf mij de kans op om zondag trainer/coach te worden. Ik mocht bij clubs zoals HOD, Drunen, Were-Di en Oss in de keuken kijken. En ben daar van diverse teams in de eerste, tweede en overgangsklasse trainer/coach geweest. Maar hoe hoger je (qua niveau) komt hoe moeilijker het is om het te combineren met een drukke baan en een gezin. Ik besloot om te stoppen als trainer/coach.

Leon: "Maar het trainingsvak begon toch weer te kriebelen. Vier jaar geleden heb ik een bewuste keuze gemaakt om in de ‘kelder’ van de hockeycompetitie aan de slag te gaan. Bij Heesch vond ik de uitdaging om van een groep hockeyers een hecht team te maken en ze beter te leren hockeyen. En sinds dit jaar dus de trainer/coach van Dames 1.

Top hockey
Leon en Jurgen zijn het erover eens dat het eigenlijk niet uit maakt in welke klasse een team uitkomt. De beleving blijft vaak hetzelfde. Top spelen in de klasse waar je in uitkomt is ook ‘top hockey’.

Jurgen: "Qua hockey houd ik van een aanvallend spel. Met veel druk op de tegenstander en in balbezit de bal snel laten rond gaan. Een beetje vergelijkbaar met het tiki-taka voetbal van Barcelona, maar dan op de Berlicumse hockeyvelden.” En dat spel begint het team aardig onder de knie te krijgen. Halverwege de herfstcompetitie staan de mannen van Heren 1 strak bovenaan met 18 punten en een doelsaldo van plus 27. Jurgen wil graag met zijn team promoveren naar de derde klasse. Waarbij hij zoveel mogelijk mannen van Jong Heren 1 wil behouden voor Berlicum, zodat zij het volgende jaar kunnen instromen bij Heren 1.

Kansen creëren
Leon:” Dat is sowieso het beleid van ons en de visie van de club. Jongere jeugd klaarstomen om met oudere jeugd samen te spelen. Eerst alleen op het trainingsveld, om aan elkaar en het spel te wennen. Om dan het daaropvolgende jaar samen te spelen in een team. Zo verloopt de overgang naar de senioren een stuk soepeler.” Jurgen: "Je geeft de jeugd daarmee een kans. Door dit te doen worden alle teams vertrouwd om op een hoger niveau in te vallen, delen ze kennis en worden de spelers beter omarmd. Wat dan weer zorgt voor bredere selecties en meer behoud van leden.

Maar we willen de oudere jeugd ook op een andere vlak kansen en uitdagingen bieden. Door ze bijvoorbeeld begeleider en/of trainer te maken van een team. Door dit te doen laten we als ‘eerste teams’ zien centraal in de club te staan en borgen we de basisprincipes in alle lijnen. Zo draagt de prestatielijn bij aan het algehele hockeyniveau en de sfeer op de club. Voor de prestatieteams (Meisjes en Jongens B1, Meisjes A1, Jong Heren 1, Heren en Dames 1) probeer ik de trainers mee te geven hoe ze hun team zo optimaal mogelijk voor kunnen bereiden op wedstrijden.

Blik op de toekomst
Op de vraag of de heren nog dromen hebben voor de toekomst wordt volmondig ja gezegd. Leon: "Nu Jurgen onderdeel uitmaakt van de Technische Commissie wordt er meer beleid gemaakt van prestatiehockey. Jurgen: "Dat wil niet zeggen dat we geen oog meer hebben voor de recreatieve hockeyers. Want daar focussen de lijncoördinatoren zich meer op. Door samen op te trekken en beleid te maken ontstaat er een constantere lijn in de leeftijdscategorieën en hopen we dat onze leden bij Berlicum blijven hockeyen. Ook als ze ergens anders gaan studeren.”

Daarnaast hebben de heren de wens dat MB1 de kans krijgt landelijk te gaan hockeyen. Jurgen: "Ik zou graag over een half jaar met de meiden in het Wagner stadion tegen MB2 van Amsterdam spelen.”
Leon: "Hoe mooi zou het zijn als we veel meiden van de jeugd in kunnen laten stromen bij Dames 1. Zodat we volgend seizoen bij de beste vijf in de klasse gaan horen. En misschien op nog veel meer moois in de verdere toekomst.”Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws