Coaching eerste contact

Eerste contact met het team

Een goed moment voor de eerste ontmoeting met het team is de eerste training na de vakantie. Het hele team, inclusief de trainer en ouders, wordt verwacht op dat moment aanwezig te zijn. De ontmoeting kan plaatsvinden op het veld, in het clubhuis of in de kleedkamer.


Een goed moment voor de eerste ontmoeting met het team is de eerste training na de vakantie. Het hele gezelschap, inclusief trainer en ouders, wordt verondersteld op dat moment aanwezig te zijn. De bijeenkomst kan plaatsvinden op het veld, in het clubhuis of in de kleedkamer.


Wat je als coach tijdens deze introductiebijeenkomst bespreekt, hangt af van de leeftijd van de kinderen. Hieronder enkele mogelijke aandachtspunten, voornamelijk geschikt voor een bijeenkomst met wat oudere kinderen:


- Jezelf voorstellen

- Korte uitleg van je visie op hockey en hoe je denkt dat een hockeyteam moet functioneren

- Spelers zichzelf laten voorstellen in een vragenronde (naam, hockeyervaring, voorkeurspositie in het veld, school, e.d.)

- Mededelingen over aanwezigheid op trainingen en wedstrijden, en bij oudere jeugd over roken/alcoholgebruik zoals overeengekomen met de trainer en de ouders

- Bespreken van de taken van de aanvoerder; laat de spelers nadenken over wie geschikt is voor het aanvoerderschap, in overleg met de trainer

- Bespreken van de taken van het team ten opzichte van de club, tegenstanders, scheidsrechters en elkaar; maak afspraken waarop je tijdens wedstrijdbesprekingen regelmatig zult terugkomen

- Praktische afspraken, zoals op tijd komen, geen horloges en sieraden dragen tijdens trainingen en wedstrijden, en waardevolle spullen thuislaten

- Gelegenheid voor vragen van de spelers


Bij jonge jeugd (E- en D-categorie) is het aan te bevelen om een bijeenkomst te houden met de ouders. Bespreek bovenstaande punten met hen en vraag wat zij van jou verwachten als coach. Het is belangrijk om tot een gezamenlijke "opleidingsweg" te komen. Gebruik de volgende stellingen als uitgangspunt:


- Kinderen moeten op een plezierige, veilige en dynamische manier, aangepast aan hun ontwikkelingsniveau, samen leren hockeyen en zo stap voor stap komen tot elftalhockey.

- Coaches en ouders zijn opvoeders. Hun coaching stijl hoort positief te zijn, d.w.z. aanmoedigen tot inspanning en goed spel. Bovendien eerst prijzen wat goed is, pas daarna instructie ter verbetering van...

- Tijdens de wedstrijd accepteren de ouders de "autoriteit" van de coach.

- Samen leren het hockeyspelletje te spelen en ervan genieten is belangrijker dan leren winnen.

- Met betrekking tot de opstelling en wisselspelers is het van belang dat er duidelijkheid bestaat voor jezelf, de kinderen en de ouders over de volgende punten:

     - Alle kinderen leren op alle plaatsen te spelen om zo veel mogelijk spelervaring op te doen.

      - Een mini-team speelt altijd met een "aangeklede" keeper en 5 spelers (zestal) of 7 spelers (achttal). Nooit meer spelers in het veld!

      - De keeper en een veldspeler kunnen in de rust van plaats wisselen.

      - Wanneer er wisselspelers zijn, wordt er volgens een systeem gewisseld.

Wil jij coach worden bij Hockeyclub Berlicum?

Laat het ons weten door contact op te nemen?

Neem contact op
Share by: